نمک در غذای کودک | چه مقدار نمک در غذای کودکان مجاز است؟ (ج)

نوزادان وقتی به دنیا می آیند هیچ پیش زمینه ای از طعم و مزه ندارند و پس از تولد ذائقه غذایی آن ها ساخته می شود. یعنی غذای اولیه ای که شما به کودکتان می دهید به مثابه یک نوع آموزش است. اگر به کودک خود غذاهای شور و پر نمک بدهید به او یاد داده اید که دیگر غذاهای کم نمک نخورد و اگر در غذای کودک خود نمک نریزید به او یاد می دهید که از غذاهای پر نمک دوری کند. نمک ماده ای خطرناک نیست، این ماده از سدیم و کلر ساخته می شود. اما نیاز بدن انسان به آن بسیار محدود است. اگر بیشتر از نیاز بدنتان  نمک مصرف کنید تبدیل به بیماری می شود. نمک عامل فشار خون، بیماری های کلیوی، مشکلات قلبی و … است. پس اگر می خواهید کودک سالمی داشته باشید به مقدار نمک غذای او توجه کنید.

 

کودکان به چه مقدار نمک احتیاج دارند؟

کودکان به تناسب سن و رشدشان به مقادیر متفاوتی از مواد معدنی از جمله نمک احتیاج دارند.

مقدار مناسب نمک برای کودکان زیر یک سال: نوزادان زیر یک سال که هنوز شیرخواره هستند به مقدار کمی نمک احتیاج دارند چیزی حدود یک گرم در روز. البته این مقدار نمک به وسیله شیر مادر یا شیر خشک تامین می شود و نیازی به دادن نمک اضافه به نوزاد نیست. پس اگر برای بچه های زیر یک سال غذا درست می کند اصلا نمک در آن نریزید. مصرف بیش از اندازه نمک طی یک سال اول سبب می شود تا کودک دیگر طعم شیر مادر را دوست نداشته باشد و از مزایای بی شمار آن بی بهره بماند.

مقدار مناسب نمک برای کودکان بالای یک سال: کودکان نوپا از سن یک تا سه سالگی فقط به دو گرم نمک در طول روز احتیاج دارند. کمی از این مقدار در مواد غذایی آماده از جمله نان، ماست، سرلاک، شیر و … وجود دارد. اگر غذای کودکتان را تست کردید و دیدید کم نمک است دیگر به آن نمک نزنید چرا که این مقدار برای کودک 1 تا 3 سال مناسب است.

 

عوارض مصرف زیاد نمک

1.اختلالات کلیوی: در سال های اولیه زندگی عملکرد کلیه های کودک هنوز به تکامل نرسیده و در صورت جذب بیش از اندازه نمک دچار مشکل خواهد شد. نمک اضافه ای که در بدن می ماند تجمع آب و نمک را در پی دارد.

2.اختلالات قلبی و ریوی: نمک یکی از دشمنان اصلی سلامت قلب و ریه است. مصرف بیش از حد این ماده سبب بیماری های قلبی و ریوی می شود.

3.فشارخون: مصرف نمک در دوران کودکی خطر ابتلا به فشار خون در بزرگسالی را افزایش می دهد. اگر در خانواده کودک کسی مبتلا به فشار خون است یعنی این مشکل به طور ژنتیکی در بدن کودک وجود دارد پس باید بیشتر احتیاط کرد.

4.مشکلات استخوانی: مصرف بیش از اندازه نمک باعث کاهش جذب کلسیم می شود. کلسیم مهم ترین ماده برای سلامت استخوان هاست و اگر جذب آن کاهش یابد کودک با مشکلات زیادی رو به رو خواهد شد.

مشکلات دیگری که مصرف بی رویه نمک برای کودکان ایجاد می کند:

-افزایش ورم بدن

-چاقی

-ذائقه شور طلب

-بی میلی به شیر مادر

 

نمک، طعم دهنده یا بیماری زا؟

ذائقه ما بزرگتر ها به مصرف نمک زیاد عادت کرده چرا که از کودکی مقدار نمک غذای ما کنترل نشده و علاوه بر این شرکت های غذایی نیز ما را به شور طلبی عادت داده اند.

رستوران ها به خصوص آن هایی که کیفیت بدی دارند، بیش از حد به غذای خود نمک می زنند تا طعم ماندگی مواد اولیه را از نظر مشتری پنهان کنند. همین امر ثابت می کند که نمک طعم اصلی غذا را از بین می برد.

در واقع نمک اصلا طعم دهنده نیست و غذا را خوش طعم نمی کند، این ماده صرفا طعم اصلی غذا را از ما پنهان می کند. اما چون اکثر ما دچار اعتیاد به نمک هستیم این موضوع را متوجه نمی شویم و هر روز بیشتر از روز قبل سلامت خود را به بازی می گیریم.

بسیاری از مادران از روی دلسوزی به غذای نوزاد و کودک نمک می زنند تا غذای فرزندشان را خوش طعم کنند غافل از این که چه سمی را قرار است وارد بدن دلبند خود کنند.

بسیاری از متخصصان می گویند مادر اصلا نباید غذای نوزاد را بچشد چرا که ناخودآگاه و از روی عادت به آن نمک می زند. اما عده دیگری از متخصصان می گویند غذای کودک را بچشید و اگر نسبت به ذائقه شما کم نمک بود به کودکتان این غذا را بدهید.

 

نمک غذاهای آماده و فست فود ها

غذاهای رستورانی و فست فود اغلب دارای مقدار زیادی نمک هستند. این مقدار چه برای بزرگسالان و چه برای کودکان خطرناک است اما خطر آن برای بچه ها بیشتر است. توصیه می شود هرگز ساندویچ های آماده، پیتزاهای رستورانی و … را به کودک خود ندهید چرا که علاوه بر نمک زیاد مضرات دیگری هم دارد.

غذاهای آماده، بسته بندی شده، فراوری شده و دارای مواد نگهدارنده اغلب پر نمک هستند. در این نوع غذاها برای طعم بهتر و ماندگاری بیشتر نمک زیادی استفاده می شود. پنیر ها، اسنک ها، نان های بسته بندی شده، ماست های پرچرب و … دارای نمک فراوانی هستند و سلامتی فرزند شما را به خطر می اندازند.

برای فهمیدن مقدار نمک به کار رفته در محصولات سوپر مارکتی، کافیست به جدول ارزش غذایی محصولی که می خرید توجه کنید. در این جدول یک ستون به نمک یا سدیم اختصاص داده شده و مقدار آن در هر واحد نوشته شده است.

 

سوالات متداول

1.چه جایگزین هایی برای نمک وجود دارد؟

مادران می توانند برای خوش طعم کردن غذای نوزاد یا کودک خود از سبزی های خشک شده به جای نمک استفاه کنند. سبزی هایی مانند: نعناع، آویشن، پونه، رزماری و … البته برخی بچه ها ممکن است به این نوع سبزی ها واکنش نشان دهند. برای این که بفهمید کودک شما به یک ماده غذایی از جمله سبزی خشک حساسیت دارد یا نه کافی است کمی از آن ماده را در غذایش بریزید و 4 روز صبر کنید. اگر در این 4 روز واکنش آلرژیک مشاهده نکردید می توانید دوباره از این سبزی ها در غذای کودک خود استفاده کنید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *